GPRS Attach failed : AT+CGATT=1


#1

Hi all,
i have a wavecom fastrack and i am located in tunisia, our operator support GPRS ans my SIM Card is GPRS Enabled, i have tested it in my mobile phone and also support wap features.
When i inserted the SIM in wavecom module, the equipment dont replay for GPRS command and i cannot make a GPRS Attach.
Can someone help me ?
This is a some responses of the equipment :

at+cgclass=“B” (class “B”)
OK

+CREG: 1 (GSM Attached)

at+cmee=1 (Report for GPRS Error)
OK

at+cgreg? (Ask for current GPRS Status)
+CGREG: 2,0 (Detach : 0)

OK
at+cgreg=1 (Activate registration on GPRS)
OK

+CGREG: 0 (Also GPRS Detach)

at+cgatt=1 (set GPRS Attach Manually {class “B”} )
+CME ERROR: 148 (Unknown GPRS Error)

+CGREG: 2 (Failed to log onto GPRS mode)

+CGREG: 0 (Attempting to Access to GPRS mode)

at+cgatt=1 (Attach Mobile to GPRS)
+CME ERROR: 148 (Same problem: Unknown GPRS Error)

+CGREG: 2 (Failed)

+CGREG: 0 (Attempting to Access to GPRS)

OK
at&w (Save)
OK
at+cfun=1 (Reset Equipment)
OK

+CREG: 2 (Failed in GSM Mode)

+CREG: 1 (GSM Mode enabled)

at+cgatt=1 (set GPRS Attach Manually {class “B”} )
+CME ERROR: 148 (Unknown GPRS Error)

+CGREG: 2

+CGREG: 0

ati3 (Ask for Version)
650a09gg.Q2406B 1949844 122204 14:53 (firmware version 6.50; gg : GSM GPRS support)

OK
at+cops=0 (Auto registering to home network)
+CME ERROR: 515 (init in progress)
at+csq
+CME ERROR: 515 (init in progress)
at+cpin?
+CME ERROR: 515 (init in progress)

at+cfun=1 (Reset)
OK
at+cmee=1
OK

+CREG: 2

+CREG: 1 (GSM Attached)

ati3
650a09gg.Q2406B 1949844 122204 14:53

OK
at+csq (Signal quality)
+CSQ: 31,0

+CSQ: 31,99

+CSQ: 31,0

OK
at+cced=0 (Equipment information)

+CCED: 605,03,006b,3b08,60,105,60,0,0,605,03,006b,4151,62,111,46,605,03,006b
,3b09,58,107,43,605,03,0068,30ad,53,114,36,605,03,006b,56,115,34,605,03,0068,6
1,848,20,605,03,006b,3ac7,60,847,15,1

OK

OK
at+cgatt=1
+CME ERROR: 148 (Unknown GPRS Error)

+CGREG: 2

+CGREG: 0 (GPRS Detach)

AT+COPS=0 (The Equipment don’t Replay, and all other command don’t work except AT+CFUN=1)


#2

Hi,

I guess you should define APN before attaching to GPRS.
You can do this with AT+CGDCONT command.

sendog


#3

Try detaching from the GSM and then attach to the GPRS, provided your all other setting are configured.

If I remember correctly, you cannot be attached to both.

MK


#4

Hello stackoverflow,

Have you solved the problem? It seems to me strange according to your parameters. If your SIM card is really GPRS enabled i think it is someway an incompatibility problem. Try to use the latest gsm core software. (6.55 or 6.57)

In case of GSM voice call that modem is CLASS B so you can be attached to both GPRS and GSM. (GPRS suspended during voice call or SMS).

You can attach to GPRS without activating a PDP context.

Best Regards,

tom