FX30S GPRS dial command

I set AT+KSRAT=0, but still get the error on dialling ATD99**1#

Can we set to gsm only in at! selrat

It must be attached before atd99**1#

+KSRAT options:
(RAT index):
• 0—All RATs, automatic
• 1—GSM only
• 2—UMTS only
• 4—UMTS and GSM
• 5—LTE only
• 7—LTE and UMTS
• 9—LTE and GSM

So I tried:
AT+KSRAT=1
OK
ATD*99***1#
ERROR

AT+KSRAT=2
ERROR
AT+KSRAT=4
OK
ATD*99***1#
ERROR
AT+KSRAT=5
OK
ATD*99***1#
ERROR
AT+KSRAT=7
OK
ATD*99***1#
ERROR
AT+KSRAT=9
OK
ATD*99***1#
ERROR

Please also check at! gstatus? After setting technology

AT+KSRAT=0
OK
AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3146             Temperature: 25
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1                Mode:        ONLINE
System mode:   GSM              PS state:    Attached
GSM band:      GSM900
GSM channel:   35
GMM (PS) state:REGISTERED       NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE

Serving cell:  35 (GSM900     )
RX level (dBm):-82.6250         LAC:         0130 (304)
GPRS state:    GPRS READY       Cell ID:     0000090E (2318)


OK
ATD*99***1#
ERROR

==================================================================

AT+KSRAT=1
OK
AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3160             Temperature: 26
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1                Mode:        ONLINE
System mode:   GSM              PS state:    Attached
GSM band:      GSM900
GSM channel:   43
GMM (PS) state:REGISTERED       NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE

Serving cell:  35 (GSM900     )
RX level (dBm):-90.6875         LAC:         0130 (304)
GPRS state:    GPRS READY       Cell ID:     0000090E (2318)


OK
ATD*99***1#
ERROR

==================================================================

AT+KSRAT=2
ERROR

==================================================================

AT+KSRAT=4
OK
AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3193             Temperature: 25
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1                Mode:        ONLINE
System mode:   GSM              PS state:    Attached
GSM band:      GSM900
GSM channel:   38
GMM (PS) state:REGISTERED       NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE

Serving cell:  35 (GSM900     )
RX level (dBm):-84.5625         LAC:         0130 (304)
GPRS state:    GPRS READY       Cell ID:     0000090E (2318)


OK
ATD*99***1#
ERROR

==================================================================

AT+KSRAT=5
OK
AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3212             Temperature: 25
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1                Mode:        ONLINE
System mode:   LTE              PS state:    Attached
LTE band:      No band          LTE bw:      1.4 MHz
LTE Rx chan:   0                LTE Tx chan: 4294967295
LTE CA state:  INACTIVE
EMM state:     Registered       PLMN Search
RRC state:     RRC Idle
IMS reg state: No Srv

PCC RxM RSSI:  0                RSRP (dBm):  0
PCC RxD RSSI:  0                RSRP (dBm):  0
Tx Power:      0                TAC:         0000 (0)
RSRQ (dB):     0                Cell ID:     00000000 (0)
SINR (dB):     0


OK
ATD*99***1#
ERROR

==================================================================

AT+KSRAT=7
OK
AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3230             Temperature: 26
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1                Mode:        ONLINE
System mode:   LTE              PS state:    Not attached
LTE band:      No band          LTE bw:      Unknown
LTE Rx chan:   0                LTE Tx chan: 4294967295
LTE CA state:  INACTIVE
EMM state:     Registered       PLMN Search
RRC state:     RRC Idle
IMS reg state: No Srv

PCC RxM RSSI:  0                RSRP (dBm):  0
PCC RxD RSSI:  0                RSRP (dBm):  0
Tx Power:      0                TAC:         3FED (16365)
RSRQ (dB):     -2320            Cell ID:     836C7304 (2204922628)
SINR (dB):     0


OK
ATD*99***1#
ERROR

==================================================================

AT+KSRAT=9
OK
AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3247             Temperature: 26
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1                Mode:        ONLINE
System mode:   GSM              PS state:    Not attached
GSM band:      GSM900
GSM channel:   40
GMM (PS) state:Registering      NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE

Serving cell:  38 (GSM900     )
RX level (dBm):-98.8750         LAC:         0130 (304)
GPRS state:    GPRS IDLE        Cell ID:     00004644 (17988)


OK
ATD*99***1#
ERROR

How about using usb AT port to dial up?

i believe you are using fs30s cat m device which is having wp76 module inside, i can make a test on wp76 mangoh board here.

no ERROR is found for usb dial up on WP7608:

ati3
Manufacturer: Sierra Wireless, Incorporated
Model: WP7608
Revision: SWI9X07Y_02.28.03.03 000000 jenkins 2019/05/21 03:33:04
IMEI: 352913090100734
IMEI SV: 6
FSN: XG805285330204
+GCAP: +CGSM

OK
at!gstatus?
!GSTATUS:
Current Time: 67 Temperature: 31
Modem Mitigate Level: 0 ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 4 Mode: ONLINE
System mode: LTE PS state: Attached
IMS reg state: UNKNOWN IMS mode: Not Support
IMS Srv State: UNKNOWN SMS,UNKNOWN VoIP
LTE band: B3 LTE bw: 20 MHz
LTE Rx chan: 1385 LTE Tx chan: 19385
LTE CA state: INACTIVE
EMM state: Registered Normal Service
RRC state: RRC Idle

PCC RxM RSSI: -70 RSRP (dBm): -95
PCC RxD RSSI: -94 RSRP (dBm): -133
Tx Power: 0 TAC: 0462 (1122)
RSRQ (dB): -5 Cell ID: 06745D16 (108289302)
SINR (dB): 15.8

OK
atd99**1#
CONNECT 150000000

OK

at!selrat?
!SELRAT: 00, Automatic

OK

+CREG: 1,“FFFE”,“6745D15”,7

+CGREG: 1,“FFFE”,“6745D15”,7

+WDSI: 0
at+ksrat?
+KSRAT: 0

OK
at+ksrat=?
+KSRAT: (0,1,2,4,5,7,9)

OK
at+cgdcont?
+CGDCONT: 1,“IPV4V6”,“hkcsl”,“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 10,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 11,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 12,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 13,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 14,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 15,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 16,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 2,“IP”,“hkcsl”,“0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 3,“IPV4V6”,“sos”,“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,1
+CGDCONT: 4,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 5,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 6,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 7,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 8,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0
+CGDCONT: 9,“IPV4V6”,"",“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0,0

OK

USB is not an option. We need this modem to connect to an RTU, which does not have a USB port. I need a drop-in replacement for the Insys GSM Small 2.0. If a £200 modem fails, I need to replace it with another £200 modem, not rebuild the entire £5000 panel to get a modem working.

ati
Manufacturer: Sierra Wireless, Incorporated
Model: FX30S(WP7702)
Revision: SWI9X06Y_02.16.06.00 7605a6 jenkins 2018/06/20 17:56:12
IMEI: 354723090118331
IMEI SV:  2
FSN: VU911670061310
+GCAP: +CGSM

This is just to see if problem only happened to uart.
I will make a try to wp77 on mangoh board later.

BTW, no ERROR is found for my WP77 to dial up on GSM network:

ati9
Manufacturer: Sierra Wireless, Incorporated
Model: WP7702
Revision: SWI9X06Y_02.22.12.00 eaf79c jenkins 2019/04/24 18:48:27
IMEI: 352653090002791
IMEI SV: 3
FSN: VU735370340201
+GCAP: +CGSM,+DS

OK
ati8
Legato Ver: 18.09.2_2a5c6ae47c6da6f1483bc7eac5d48fa1_modified
Yocto Ver: SWI9X06Y_02.22.12.00 2019-04-24_20:46:59
OS Ver: Linux version 3.18.44 (jenkins@jenkins) (gcc version 6.2.0 (GCC) ) #2 PREEMPT Wed Apr 24 20:48:03 UTC 2019
LK Ver: SWI9X06Y_02.22.12.00
RootFS Ver: SWI9X06Y_02.22.12.00 2019-04-24_20:46:59
UserFS Ver: unknown
MCU Ver: 002.011

OK
at!gstatus?
!GSTATUS:
Current Time: 398 Temperature: 28
Modem Mitigate Level: 0 ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 1 Mode: ONLINE
System mode: GSM PS state: Attached
IMS reg state: UNKNOWN IMS mode: Not Support
IMS Srv State: UNKNOWN SMS,UNKNOWN VoIP
GSM band: DCS1800
GSM channel: 530
GMM (PS) state:REGISTERED NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE NORMAL SERVICE

Serving cell: 530 (DCS1800 )
RX level (dBm):-83.5000 LAC: 046B (1131)
GPRS state: GPRS STANDBY Cell ID: 0000EDD4 (60884)

OK
at!selrat?
!SELRAT: 12, GSM and LTE Only

OK
at+ksrat?
+KSRAT: 9

OK
at
OK
atd99**1#
CONNECT 150000000

I’ve noticed that your firmware is a higher rev than mine:

Mine:
AT+GMR
SWI9X06Y_02.16.06.00 7605a6 jenkins 2018/06/20 17:56:12

But when I look at the firmware release page at https://source.sierrawireless.com/resources/airlink/software_downloads/fx30-firmware/fx30-firmware-3g/, the release version is called R14.0.4.002, which doesn’t correlate with the reported format.

When I look in the firmware image, I can see it’s tagged
SWI9X15Y_07.12.09.00 r34123 CARMD-EV-FRMWR1 2017/04/26 23:34:19

Would you recommend I upgrade to this firmware? Is there a significant difference between SWI9X06Y and SWI9X15Y, and are they compatible?

Also, I have been trying to get more detailed error reports, but it appears they are not supported, does this sound right?

AT!SCACT=1
+CME ERROR: no network service
ATDT*99***1#
ERROR
AT+CEER
ERROR

I think you downloaded the wrong FW.

Didn’t you should download the fw from here which is for FX30S(WP7702)?

https://source.sierrawireless.com/resources/airlink/software_downloads/fx30-firmware/fx30-firmware-catm/#sthash.7q6izMfZ.dpbs

Hi jyijyi, either I’m having a very blonde moment, or your documentation is seriously lacking. I’ve just spent an hour reading and Googling, but I cannot find a solid way to upgrade the firmware. The manual just says:

SSH on USB:
1. Copy FX30_WP8548_full_R14.0.4.002.cwe to the FX30 file system using scp.
2. Open an SSH session.
3. Execute fwupdate download FX30_WP8548_full_R14.0.4.002.cwe .

With some intuition I found the modem is at 192.168.2.2 when connected via USB, but what is the SCP username and password??

Try root as username. No password.

OK, the Firmware Link you sent shows the versions as R9.1.1.013. I’ve downloaded the Firmware for Generic Operators and installed it (I think) per the instructions.

root@fx30s:~# pwd
/home/root
root@fx30s:~# l
drwxr-xr-x    2 root     root           328 Jan  6 00:01 .
drwxr-xr-x    3 root     root           224 Jan  6 00:01 ..
-rw-------    1 root     root           241 Jan  6 00:16 .ash_history
-rw-r--r--    1 root     root      53845466 Sep 20  2019 FX30_WP77xx_full_R9.1.1.013-generic.cwe
root@fx30s:~#

The FX30 version appears to be correct, but the firmware and bootloader versions haven’t changed:

root@fx30s:~# fwupdate query
Connecting to service ...
Firmware Version: SWI9X06Y_02.16.06.00 7605a6 jenkins 2018/06/20 17:56:12
Bootloader Version: SWI9X06Y_02.16.06.00 7605a6 jenkins 2018/06/20 17:56:12
Linux Version: 3.18.44 #2 PREEMPT Tue Jan 29 11:21:07 PST 2019
FX30 Version: R9.1.1.013

and the behaviour hasn’t changed at all:

Sep 23 11:14:05 pppd[27549]: pppd 2.4.5 started by user, uid 500
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: abort on (NO CARRIER)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: abort on (ERROR)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: send (+\p+\p+\pAT)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:06 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: send (ATZ)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:06 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: send (AT+GMR)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: AT+GMR
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: SWI9X06Y_02.16.06.00 7605a6 jenkins 2018/06/20 17:56:12
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:06 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:06 chat[27603]: send (ATE0)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: ATE0
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:07 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: send (ATH)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:07 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: send (AT+CSQ)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: +CSQ: 11,99
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:07 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: send (AT+CGDCONT=1,"IP","my.apn.com")
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: expect (OK)
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: OK
Sep 23 11:14:07 chat[27603]:  -- got it
Sep 23 11:14:07 chat[27603]: send (ATD*99***1#)
Sep 23 11:14:08 chat[27603]: expect (CONNECT)
Sep 23 11:14:08 chat[27603]: ERROR
Sep 23 11:14:08 chat[27603]:  -- failed
Sep 23 11:14:08 chat[27603]: Failed (ERROR)

I’ve tried several times, and the result is the same. Where to from here?
Thanks for you help and patience.

I cannot reproduce the problem.
How about dial up through usb port?
How about changing another network operator?

I need an RS232 solution, but I’ll look at the USB for debugging purposes. It all worked fine until the connection:

AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  3318             Temperature: 24
Modem Mitigate Level: 0         ModemProc Mitigate Level: 0
Reset Counter: 4                Mode:        ONLINE
System mode:   GSM              PS state:    Attached
GSM band:      GSM900
GSM channel:   95
GMM (PS) state:REGISTERED       NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE

Serving cell:  35 (GSM900     )
RX level (dBm):-61.7500         LAC:         0025 (37)
GPRS state:    GPRS READY       Cell ID:     0000102B (4139)


OK
AT!SCACT=1,1
OK
AT!SCACT?
!SCACT: 1,0

I will try with another SIM from a different network tomorrow - but this SIM works with several other modems.

I have been told this SIM is locked to 2G, so I’ve locked the modem to UMTS/GSM.
# Set frequency band set = All Bands
‘AT!BAND=00’ ‘OK’
# If +KSRAT is used, !BAND must be set to .All Bands. and !SELRAT must not be used
# Set the current RAT, 4=UMTS and GSM
‘AT+KSRAT=4’ ‘OK’

I’ve also tried
‘AT+KSRAT=0’ ‘OK’
‘AT!SELRAT=00’ ‘OK’

… same result.

A different SIM on a different APN made no difference.

Is there any way to tell why connect isn’t working? AT!ERR always returns nothing.

Does usb dial up work?